Održana konferencija “Zajedno možemo više”

Povodom završetka projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i EU info centar organizovali su konferenciju i otvaranje izložbe autorske grafike “Zajedno možemo više”, u utorak, 14. novembra 2017. u Palati Srbija. Konferencija je organizovana sa ciljem informisanja šire javnosti o važnosti pitanja socijalnog uključivanja ranjivih grupa, kao i o primerima dobre prakse, rezultatima i koristima koje su građani Republike Srbije i srpski gradovi i opštine imali od projekta.

Događaj je uveličala i svečana dodela nagrada za pobednike konkursa u oblasti umetničke grafike na temu socijalne inkluzije “Zajedno možemo više”.

Kroz projekat “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu” Evropska unija bespovratno je donirala preko 4 miliona evra za podršku merama u oblasti socijalne inkluzije i za razvoj obima i kvaliteta socijalnih usluga u zajednici za ugrožene i grupe u teškom položaju, uključujući i Rome. Krajnji korisnici projekta su bili građani Srbije – korisnici sistema socijalne zaštite, pripadnici romske nacionalne manjine i druge ugrožene grupe. Ukupno 28 projekata izabrano je za sprovođenje.

Jedan od projekata je i projekat Udruženja Prevent, „Svratište za seksualne radnice“. Cilj projekta je da se u Novom Sadu razviju socijalne usluge koje će podržati inkluziju, bolju socijalnu i zdravstvenu podršku seksualnim radnicama. Projektom je omogućen niz usluga za seksualne radnice: psihološko savetovanje i podrška, pomoć socijalnog radnika, pravna pomoć, dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV i hepatitis, podela kondoma, praćenje kod lekara, održavanje lične higijene, psihološke i kreativne radionice, zdravstvena zaštita, terenski rad, grupa samopodrške, učenje životnih veština i mnoge druge.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.