Studijska poseta – Češka Republika

U okviru projekta „Svratište za seksualne radnice“ (Community-based services for sex workers in Novi Sad), čiji je nosilac Udruženje Prevent u partnerstvu sa Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu, Novosadskim humanitarnim centrom i češkim udruženjem „ROZKOŠ bez RIZIKA“ (Blaženstvo bez rizika), od 25. do 28. septembra organizovana je studijska poseta Češkoj Republici. Cilj studijske posete je razmena iskustva i unapređenje znanja, za predstavnike javnog i civilnog sektora. Ovaj projekat je podržala Delegacija Evropske unije kroz konkurs pod nazivom „Support to the social inclusion of the most vulnerable groups, including Roma, through more diversified community-based social services“. Pojekat traje 2 godine.

U toku prvog dana studijske posete, učesnici su imali priliku da posete udruženje „Blaženstvo bez rizika“, da čuju o socijalnom radu kojim se bave, obiđu njihove prostorije, mobilnu medicinsku jedinicu, ali i da se testiraju na HIV i da im se prezentuju njihove medicinske usluge. Prag, Brno i Češke Budjejovice su mesta gde ova organizacija poseduje centre za savetovanje, a autrič timovi rade u skoro svim delovima Češke. Svaki od njihovih centara poseduje sopstvenu ginekološku ordinaciju.

U poslepodnevnim časovima, zaposleni organizacije „Blaženstvo bez rizika“, pripremili su za učesnike neobičnu šetnju gradom. Naime, njihov vodič je bio Karel, osoba koja živi sa HIV-om, bivši beskućnik i seksualni radnik. Projekat Pragulic omogućava da ljudi koji žive na ulici i bave se prostitucijom ili koriste drogu organizuju šetnju po Pragu. Na ovaj način, ruše se stereotipi time što se omogućava ljudima da dožive svet iz perspektive beskućnika.

Drugog dana posete, učesnici su obišli „Light house“ – Dom svetla, organizaciju koja se bavi zaštitom prava HIV pozitivnih osoba. Obezbeđuju i besplatno testiranje na HIV u Pragu, kao i azil – smeštaj za HIV pozitivne. U azilu, korisnici imaju pravo da ostanu od jednog meseca do godinu dana, a za to vreme im je pružena pomoć i podrška pri osamostaljivanju i traženju zaposlenja. Nakon toga, učesnici su obišli i organizaciju La Strada, koja se bavi pitanjem trgovine ljudima.

Narednog dana, održano je predavanje o legislativi u vezi sa seks biznisom u Češkoj, kao i predavanje o projektu seksualna asistencija, koji je veoma kontroverzna tema u Češkoj, a u Srbiji još uvek predstavlja nepoznanicu. Praksu su preuzeli iz inostranstva, a seksualne asistentkinje su obučene od strane stručnjaka iz Nemačke. Za sada u čitavoj Češkoj postoji samo pet seksualnih asistentkinja.

Studijska poseta je završena odlaskom u Brno i prezentacijama o rezultatima istraživanja o nasilju i online servisu za savetovanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.